Nie dla fast-foodów

jak leczyć chorobę choroba okluzyjna poznań bruksizm, zgrzytanie zębami

Brak czasu, ciągły pośpiech sprawia, że zapominamy o prawidłowym odżywianiu. Efektem tego jest to, że spożywamy tzw. śmieciowe jedzenie. A do tej grupy z pewnością można zaliczyć fast-foody. Jak sama nazwa wskazuje, jest to żywność, która jest łatwo i szybko dostępna. Przykładem fast-foodów są chociażby frytki, pizza, kebab czy hamburgery.

Jaka jest ich wspólna cecha? Przede wszystkim to, że jest to żywność bardzo niezdrowa, tucząca oraz kaloryczna. Fast-foody nie dostarczają praktycznie żadnych składników odżywczych. Wiele z nich zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, które spożywane w nadmiernych ilościach przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Co zamiast fast-foodów? Smak fast-foodów może uzależniać, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest całkowita rezygnacja z tego typu żywności. Zamiast tego lepiej przyrządzić sałatkę opartą na warzywach i owocach. Tłuste mięso można zastąpić tym o mniejszej zawartości tłuszczu.

Dzięki temu można uniknąć wielu chorób, w tym cywilizacyjnych i przewlekłych.