Zdrowie na talerzu

http://stomatologiczne.net.pl/protetyka/ sprzęt medyczny katowice

Jedzenie jest niezbędne dla każdego żywego organizmu. Jego podstawowym zadaniem jest dostarczenie składników energetycznych, budulcowych oraz witamin i składników mineralnych. Dla niektórych osób jedzenie stało się jedną z przyjemności. Pomimo że walory smakowe jedzenia są niezwykle istotne, nie można zapomnieć, że najważniejsza jest jego podstawowa funkcja. Tymczasem coraz więcej osób nie zwraca uwagi na jakość pożywienia. Spożywamy produkty niezdrowe, które w niczym nie przyczyniają się do lepszego funkcjonowania organizmu.

Tego rodzaju żywność dostarcza tzw. pustych kalorii. Często obfituje również w szkodliwe dodatki, które mogą wywoływać alergie i uczulenia. Zdrowa żywność obfituje w witaminy, składniki mineralne. Znajdziemy w niej również pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze oraz złożone węglowodany. Spożywanie tego rodzaju żywności spowoduje, że wyeliminujemy ryzyko zachorowania na wiele poważnych schorzeń.

Dodatkową zaletą jest polepszenie naszego samopoczucia.